Razlika između placeva na Kopu i Zlatiboru, u odnosu na Staru planinu


Kao što znate, u Srbiji su aktuelna tri veća ski centra: Kopaonik, Zlatibor i odnedavno Stara planina.

Prednosti i mane svakog od centara:

 

 Zlatibor,

verovali ili ne, ima najviše ležajeva od svih planina u Srbiji. Osim toga, Zlatibor ima najviše turista tokom godine jer je mahom tokom cele godine pun. Osim tih prednosti, Zlatibor ne može da se pohvali sa mnogo staza (moje lično mišljenje), kao ni sa visinom ski centra (oko1.400m/nv), pa u toku godine često ima magle. Cene nekretnina, a pogotovu placeva su ogromne za naše uslove. Na primer, ar zemlje (100m2) ne može da se nađe ispod 15-20.000 eura u samom centru. Da bi gradili, na Zlatiboru trebate imati MINIMUM 4 ara zemlje.

 

– Kopaonik,

takođe ima dosta smeštajnih kapaciteta (oko 10.000 ležajeva sa privatnim smeštajem). Na Kopu je špic sezone tokom zime (3 meseca) i u avgustu, mada se i to polako menja dolaskom MK grupe počinju da se razvijaju letnji sadržaji, kongresni turizam i studentske ekskurzije. Kop ima osveženu i uređenu infrastrukturu i po mom mišljenju je ostao još samo Krčmar da se obnovi tj. da se zameni stara žičara i to je to. Visina Kopa je 2017m/nv i tokom godine ima dosta snega, a u slučaju da ga nema, postoji veštački sneg. Cene nekretnina su takođe veoma visoke. Na primer, ar zemlje ne može da se nađe ispod 10-15.000e i to na MINIMUM 5km od ski centra i to daleko od puta i veoma strmi, ili strmi placevi. Da bi gradili na Kopu, trebate imati MINIMUM 3 ara zemlje. Zbog toga su vikendice načičkane jedna pored druge, nema parkinga, septičke jame su odmah pored kuća, stalno se biju i svađaju zbog vode i puta i oni se dodatno plaćaju. Na primer da bi imali vodu trebate platiti i do 5.000e.

 

– Stara planina,

kao najmlađi centar je u svojoj fazi razvoja zbog toga kao primarni cilj stavila urbanizaciju tj. odrađen je Detaljni Urbanistički Plan (DUP), do sada su odrađena dva akumulaciona jezera za veštački sneg, rezervoari za pijaću vodu, kolektor otpadnih voda, razvija se putna infrastruktura, jedan dalekovod je već odrađen sa Pirotske strane a drugi će biti završen do kraja ove godine sa strane Balte

Stara Planina, leti

Stara Planina, leti

Berilovca, prva gondola, 2 četvoroseda, ski sidro i vezni ski lift su već izgrađeni, a u planu je još mnogo žičara i čak 150km staza. Trenutno ih ima 13km i sve će biti pokrivene veštačkim snegom. U planu je veliki parking do kraja godine i sledeće se radi veliki sportsko-rekreativni kompleks. Poenta je da Stara planina treba da izraste u planinski centar (a ne zimski centar) koji će biti aktivan tokom cele godine. Visina Stare planine je 2169m/nv. Na 10km vazdušne linije je i Zavojsko jezero, na Toplo-dolskoj strani se nalaze najlepši vodopadi u Srbiji, divljač je najizraženija u ovom planinskom centru, tako da od svih ostalih centara, Stara planina ima najviše potencijala za razvoj. Kada govorimo o placevima, za sada je moguće investirati u ar zemlje na 1km od Jabučkog Ravništa po ceni od1.000-1.500eura, što je ako uporedimo sa ostalim centrima, veoma povoljno. Osim toga, ovi placevi GARANTOVANO imaju sunca na parceli, mnogo lepši pogled, izdeljeni su u pravilne celine sa MINIMUM 6 ari po parceli (to je minimum po Master planu), svaka od parcela ima ucrtan put i vlasništvo je ili 1/1 ili 1/2.

 

REZIME: Ulaganjem u Staru planinu najpre ćete ostvariti ROI (Return Of Investment) odnos, jer će cene drastično rasti iz godine u godinu, jer država ozbiljno ulaže, a polako počinju da dolaze i inostrane investicije. Stara planina će za pet godina biti novi Evropski planinski centar u koji će svaki Evropljanin želeti da dođe, jer su svi oni već po ko zna koliko puta obišli i Alpe i Skandinaviju, a sada je vreme da dođu na Balkanske planine tj. Staru planinu…

A Srbi k’o Srbi, vole da kupuju uvek kada je najskuplje, tako da, vidimo se za pet godina, hehe…